SESIUNE MUTĂRI 2024!

In data de 28.03.2024, incepând cu orele 15.30, a avut loc ședința lunară intre conducerea A.N.P. și cea a sindicatelor reprezentative din sistemul penitrnciar , cu următoarea ordine de zi:

  1. Procedură de mutări in sistemul penitenciar. Incepând cu data de 29.03.2024 se declanșează procedura de mutare a polițiștilor de penitenciare in sistemul penitenciar , decizia fiind deja semnată de către directorul general și care contine un calendar de desfășurare a etapelor , procesul incheindu-se la data de 01.07. 2024. Procedura este aplicabilă atât ofiterilor cât și agentilor de poliție penitenciară. Sunt 861 disponibile prin vacantare in acest an. Cele care nu sunt blocate pentru concurs vor fi scoase la procedura de mutare. Se vor scoate un maxim de posturi și se vor păstra câte 2-3 in fiecare unitate, pentru a crea o supapă pentru redistribuiri din școali etc. Se vor stabili niște limite pe unități pentru a nu destabiliza sistemul.
  2. Posturi la concurs – in curând se vor scoate la concurs posturi din operativ ( 100 de posturi). Penitenciarul Targșor , deși au foarte multe posturi vacante, nu le pot incadra pentru că nu au fost vacantate in acest an, conducerea unitații nu a inteles mesajul care a fost dat la inceputul anului, astfel că nu au disponibile decat 7 locuri.

3. Dezbatere incălcare Acord Colectiv la Penitenciarul Ploiesti și hărtuire morală la locul de muncă.

Federația Polițiștilor de Penitenciare a prezentat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor comportamentul directorului Penitenciarului Ploiești care in nimai două luni, pe fondul unor conflicte personale a incălcat , cu bună știință și rea intenție, Acordul Colectiv in două rânduri.

In prima situație situație directorul penitenciarului a interzis liderului sindical să desfășoare activități sindicale , apreciind in mod personal preveferile A.C. in sensul că domnia sa aprobă in mod expres perioadele de timp in care liderul sindical poate desfăsura activități sindicale ( și nici măcar nu le aproba, obstrucționând in mod vădit activitatea sindicală).

A doua situație de incălcare a A.C. a fost dată de procedura de schimbare din functie, ocazie cu care, pentru a se răzbuna pe liderul sindical cu care este in conflic, a modificat programul de muncă fără consultarea obligatorie a organizatiilor sindicale.

De asemenea, a fost prezentată situația de hărtuire morală la locul de muncă, exercitată i mod continuu de către directorul unității, care, pentru inceput, pare anormală și de neconceput insă așa de imposibil părea si in cazul directorului de la Baia Mare care iși hărtuia subordonații. A fost o discutie amplă despre acest caz. Toate cele 4 federatii sindicatele au concluzionat că este ceva in neregulă cu comportamentul domnului director și că acest caz trebuie să reprezinte o prioritate.

Directorul general a dispus D.I.P. să verifice in regim de urgență aceste aspecte.